miercuri, 17 octombrie 2012

FASOLEA VERDE

Image courtesy of SOMMAI at FreeDigitalPhotos.net



    La prepararea conservelor se intrebuinteaza pastaile verzi si galbene, necoapte. Unele din ele isi schimba culoarea la coacere, altele nu. Soi bun pentru conservare este fasolea oloaga fara ate.
   Fasolea verde este bogata in vitamine din grupa B, in special vitamina B1, (320 mg la 100 g legume) si in vitamina C (acid ascorbic 3-9 mg Ia 100 g fasole).
    Se aleg pastai tinere, fragede, fara ate, fara pete si proaspat recoltate. Fasolea este buna de conservat daca pastaia se rupe atunci cind este indoita intre degete ; data nu se rupe, inseamna ca fasolea s-a intarit si prin conservare nu va da un produs de buna calitate.
     Pastaile se spala in citeva ape, se curata de capete si de ate si se taie in bucati, ca sä se aseze mai usor in borcane. Pentru ca boabele sa nu cada in afara, taietura se face piezis. Taietura trebuie facuta repede, pentru ca fasolea sa nu se innegreasca.
    Pastaile se pun intr-o sita sau intr-un cos de rachita cojita si se oparesc (prin scufundare) intr-un vas cu apa clocotita, timp de 5-10 min. Dupa oparire, fasolea se scoate si se scufunda intr-un vas cu apa rece. Cu cit se lucreaza mai repede, cu atit fasolea  isi va pastra mai bine culoarea naturala 
     Fasolea fideluta se lasa sa dea un singur clocot, altfel, fiind foarte frageda, se farama. Pastaile se asaza in borcane spalate bine cu apa si soda sau cu lesie, apoi limpezite, oparite si scurse. Fasolea nu trebuie indesata, mai ales cind borcanele sint largi, deoarece nu ar fierbe uniform. 
     Fasolea trebuie prelucrata cit mai repede, ca sa nu se strice. Peste pastaile din borcane se toarna apa fierbinte in care au fost oparite, lasind un spatiu liber de un lat de deget pana la gura borcanului. Sticlele se umplu numai pina unde incepe gatul.  Zeama trebuie sä acopere legumele de cel putin doua degete. Borcanele se inchid bine  cu celofan si se sterilizeaza  (timpul de sterilizare este dat in tabelul de mai jos).
                                                                                             Sticle sau borcane  
                            Fasole fideluta .......................................60    min    /   90 min
Fasole verde tanara ...............................60   min    / 100 min

Fasole tucara tanara ...............................60  min     / 100 min
Fasole grasi, in apa sau in bulion...........90 min     / 110 min





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu