Image courtesy of SOMMAI at FreeDigitalPhotos.net |
La prepararea conservelor se intrebuinteaza pastaile verzi si galbene, necoapte. Unele din
ele isi schimba culoarea la coacere, altele nu. Soi
bun pentru conservare este fasolea oloaga fara
ate.
Fasolea verde este bogata in vitamine din grupa B, in special vitamina B1, (320 mg la 100 g legume) si in vitamina C (acid ascorbic 3-9 mg
Ia 100 g fasole).
Se aleg pastai tinere, fragede, fara ate, fara pete si proaspat recoltate. Fasolea este buna de conservat daca pastaia se rupe atunci cind
este indoita intre degete ; data nu se rupe,
inseamna ca fasolea s-a intarit si prin conservare nu va
da un produs de buna calitate.
Pastaile se spala in citeva ape, se curata de
capete si de ate si
se taie in bucati, ca sä se aseze mai usor in borcane. Pentru ca boabele sa nu
cada in afara, taietura se face piezis. Taietura
trebuie facuta repede,
pentru ca fasolea sa nu se innegreasca.
Pastaile se pun intr-o sita sau intr-un cos de
rachita cojita si se oparesc (prin scufundare) intr-un vas cu apa clocotita,
timp de 5-10 min. Dupa oparire, fasolea se scoate si
se scufunda intr-un vas cu apa rece. Cu cit se lucreaza mai repede, cu atit fasolea isi va pastra
mai bine culoarea naturala
Fasolea
fideluta se lasa sa dea un singur clocot, altfel, fiind
foarte frageda, se farama. Pastaile se asaza in borcane spalate bine cu apa si soda
sau cu lesie, apoi limpezite, oparite si scurse.
Fasolea nu trebuie indesata, mai ales cind borcanele sint
largi, deoarece nu ar fierbe uniform.
Fasolea
trebuie prelucrata cit mai repede, ca sa nu se strice. Peste
pastaile din borcane se toarna apa fierbinte in care au fost oparite, lasind un
spatiu liber de un lat de deget pana la gura borcanului. Sticlele se umplu numai pina unde incepe gatul. Zeama trebuie sä acopere legumele de cel putin doua degete. Borcanele se inchid bine cu celofan si se sterilizeaza (timpul de sterilizare este dat in tabelul de mai jos).
Fasole fideluta .......................................60 min / 90 min
Fasole
verde tanara ...............................60 min / 100 min
Fasole tucara tanara ...............................60 min / 100 min
Fasole grasi, in apa sau in bulion...........90 min / 110 min
Fasole grasi, in apa sau in bulion...........90 min / 110 min
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu